De kost van elektriciteit in huis – 2016

De kaarten zijn geteld, de kogel is door de kerk. Dit jaar betalen ik zo’n 500 euro voor de elektriciteit die we hier thuis verbruikt hebben. Dat zijn 63 slagroomtaarten, 1800 roomsoesjes, 812 repen chocolade… Kortom: dat had (veel) beter gespendeerd kunnen worden. Krijgen we die factuur niet omlaag?

We verbruikten hier thuis in 2016 ongeveer 2500 kWh. Of 2500000 wattuur. Een wattuur is de totale energie die verbruikt zou worden als een toestel een volledig uur 1 watt aan energie opvroeg. De factuur bij Lampiris toont de laatste maanden van 2016 een totale prijs voor elektriciteit (inclusief kosten voor distributie, transport, taksen…) van 0,1973 euro oftewel 20 eurocent per kWh. Misschien is 2500 kWh dan wel wat overdreven van ons…

Met een state-of-the-artVelleman energie verbruiksmeter’ in de aanslag ben ik dan maar op zoek gegaan naar de grootverbruikers in het huis en hun energiekosten. Hieronder mijn bevindingen.

Mijn gsm-lader steekt 24/7 in het stopcontact. Hij verbruikt 5W. Onze Applelader vraagt 10W (want die moet ook de iPad kunnen opladen). Als er geen toestel aan de lader hangt, verbruikt die trouwens nauwelijks stroom (0W tot 0,1W afhankelijk van het type en merk). Het maakt dus niet uit of ik de lader zelf constant in het stopcontact laat of niet. Ook als mijn gsm volledig opgeladen is, vraagt de lader geen stroom meer. Als ik hem 1 uur per dag zou opladen (wat al veel is), een jaar lang, dan kost mij dat in totaal € 0,37.

Wij zijn nog steeds de trotse eigenaars van 9 hallogeenlampen. Die verbruiken 50W. Als ik ze een heel jaar lang laat aanstaan, kost ons dat € 788,4 (!). Gelukkig gebruik je die gemiddeld maar twee uur per dag (zoiets?). Nog steeds € 65,7 voor licht. Onze spaarlampen verbruiken 6,3W. Alle hallogeenlampen vervangen door spaarlampen bespaart dan een € 57 op één jaar tijd.

Mijn computer (met twee luidsprekers) verbruikt in de uitstand 5W, in slaapstand 6,5W en aan 35W. Bij intensief gebruik 55W. Als ik mijn computer constant laat aanstaan kost me dat op één jaar tijd een dikke € 60. Zet ik hem op slaapstand als ik hem niet gebruik (dat is ongeveer 20 uur per dag), dan win ik ongeveer € 40.

De grootste verbruiker in huis is volgens mij de tv-blok (scherm, digibox, router, spelconsole en luidsprekers). Ik ben het eventjes gaan checken. Als ik alle toestellen behalve de router afzet (de kleinste lichtjes branden nog) dan verbruikt de hele winkel samen 40W. Alles aangezet, duidt de verbruiksmeter 95W aan. Dat kost ons dus een kleine € 100 aan energie op jaarbasis.

De afwasmachine een beurt laten draaien in de verkorte ecostand kost 1,5kWh aan elektriciteit, oftewel 30 eurocent. De wasmachine één beurt (68’) op 40° laten draaien kost 0,7 kWh, oftewel 14 eurocent. Onze (grote) oven een uur op 180° zetten verbruikt 3 kWh stroom, dat is 60 eurocent.

Naast zuinig zijn met energie kan je natuurlijk een stapje verder gaan en zelf slimme manieren bedenken om extra energie op te wekken. Zo las ik over een nieuw Amerikaans bedrijfje dat een hometrainer op de markt brengt waarmee je zelf elektriciteit opwekt om dan daarna via een batterij te gebruiken. Je zou hem zelfs aan het net kunnen koppelen en je huidige verbruik zo verminderen. Door te fietsen produceer je 50-75W, zo beweren ze zelf. Als ik elke dag een uur fiets, 365 dagen lang, dan heb ik 27,375 kWh geproduceerd. Equivalent met € 5,5.

Advertenties

2 Comments

  1. Je hebt je lampen toch al allemaal vervangen door LED’s nu? Op een jaar terugbetaald, ik wou dat ik nog zo’n ROI op mijn investeringen kon krijgen!

    Like

  2. Vergeet ook niet af en toe de concurrentie binnen de energieproducenten uit te laten spelen! Wij hebben onlangs met een groepsaankoop meegedaan hier in Oost-Vlaanderen, en zo onze factuur toch weer een tiental euro’s naar beneden gekregen elke maand!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s