Met pensioen op 30

Voor diegenen die uitkijken naar hun wettelijk pensioen is er een klein probleempje. Mogelijks heb je er geen. Of toch slechts een heel klein beetje. Dat is als je minstens 500 jaar fulltime gewerkt hebt en geen gezondheidsproblemen bent tegengekomen. Top die vooruitzichten… !

Dat zijn alvast geen zorgen voor Peter Adeney, de charismatische financiële blogger die met pensioen ging op 30. Hij geeft in detail zijn financieel pad daar naartoe prijs en hoe absurd de idee ook is, het lijkt wel te kloppen. Volgens hem hoef je bij het plannen voor je pensioen geen enkele rekening te houden met de overheid.

“Once you are off the mill, you’ll feel like Neo did when he unplugged the suction cups from his pale naked body in The Matrix and looked around at the other imprisoned humans.”

– Peter Adeney, alias Mr. Money Mustache

“Ik geloof dat het beter is om je eigen pensioen te plannen.” zegt hij. “Als je iets meer haast hebt, zoals ik had, is pensioenplannen meer iets als je spaarpercentage verhogen en decennia afpitsen van die wettelijke pensioenleeftijd. Eerder dan wachten op wat de overheid voor je kan betekenen wanneer je 65 jaar bent.” En hij kan het weten.

Met het kapitaal dat hij opbouwde in 10 jaar tijd, onderhoudt Adeney zijn familie en geniet hij van het leven dat hij oneindig veel leuker vindt dan de schuldenrace waar zovelen van zijn leeftijdsgenoten in gevangen zitten.

Op zijn blog staat de Canadees bekend als Mr. Money Mustache en heeft hij duizenden loyale volgers. Met titels als “The shockingly simple math behind early retirement” en “Join the cult” verrast hij voor- en tegenstander met zijn ideeën. Het is geen radicale filosofie, gewoon wat aanpassingen en een andere kijk op jezelf.

De consumptiemaatschappij

Adeney verschuift het plezier in consumeren van het effectief kopen van een product met je zuurverdiende centen naar het bijhouden van dat geld en controle krijgen over je impulsen. “Er zit heel wat plezier in zelfcontrole”, is wat hij zegt.

“Als je voldoening haalt uit het kopen van auto’s en meer rommel voor jezelf, dan ga je blijven zoeken naar die voldoening.” legt hij uit. “Als je jezelf traint om voldoening te halen uit zelfcontrole… dan merk je dat je ook beter en beter wordt in dat gedrag.”

Adeney heeft een woord voor dat talent: ‘badassity’. Wanneer je je spaarknop omdraait, is dat niet een straf of een ontbering, maar wel een ninja-move. Dat is een badass-actie.

“Dat is omdat de meest efficiënte manier om spaarzaam te zijn in een rijke maatschappij, het omarmen van die ‘ontbering’ is. De meest verkochte auto in Canada is de compacte SUV, want mensen denken: ‘wel, ik ga nu ook niet een beetje vooroverbuigen om in de chauffeursstoel te gaan zitten. Ik wil geen 10 seconden wachten om de autosnelweg op te rijden, ik wil dat in 6 seconden kunnen.’ ”

“Die kleine hersenkronkels, die worden alsmaar belachelijker. Hij kan in plaats daarvan evengoed denken: ‘ik neem mijn fiets en als een bliksem sprint ik naar de supermarkt voor boodschappen en imponeer ik mijn familie’ ”

“Uiteindelijk ben je gelukkiger wanneer je deze moeilijkere beslissingen neemt in plaats van dat je jezelf blijft verwennen en gewoon luier en luier wordt.”

“Mijn vrouw en ik spaarden ongeveer 50% tot 60% van ons inkomen.Dat zijn de inkomens van ICT’ers, redelijk goed dus. Tegen de tijd dat we stopten met werken hadden we ergens tussen de $800 000 en $900 000 gespaard. Een deel daarvan was de eigendom van ons huis, de rest waren beleggingen in indextrackers die cashflow genereren door dividenduitkeringen.

Hoe spaar je 50% tot 60% van je inkomen?

Ten eerste speelt zijn visie op de auto een grote rol. Zijn fiets noemt hij zijn “money-printing fountain of youth”.

Adeney zegt dat zijn familie ongeveer $25 000 per jaar uitgeeft. Zijn huis is afbetaald en werken is wat hij doet als hij geïnspireerd raakt. “Een latte in Starbucks is een plezier als je op een weekend uitgaat met vrienden en daar echt van kan genieten. Die actie wordt alleen vervelend als je er zoals de meeste mensen een routine van maakt.We moeten een onderscheid maken tussen korte termijn pleziertjes en saaie gewoontes die ons handenvol geld kosten.”

Waarschijnlijk kan ik niet met pensioen wanneer ik 30 word. Maar een aantal jaar en zelfs decennia afpitsen van die wettelijke pensioenleeftijd is voor iedereen mogelijk.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s