Het klimaat volgens de nieuwe superrijken

De reden waarom we wel optimistisch kunnen zijn over de toekomst van de mensheid, ligt bij de nieuwe generatie superrijken. Wilde je vroeger tot deze klasse horen, dan moest je niet slim maar brutaal en agressief zijn. Enkel diegenen zonder empatisch vermogen konden het maken. Imperialisten, dictators en oorlogshelden. Later de oliemagnaten en maffia. Nog later diegenen die globalisme durfden uitbuiten.

Vandaag bestaat het gros van de superrijken uit nerds. Bill Gates, Mark Zuckerberg en Elon Musk om er enkelen van te noemen. En als het geld dan toch ongelijk verdeeld moet zijn, dan mogen zij het hebben.

The Bill and Melinda Gates Foundation wordt wel eens omschreven als het meest efficiënte en machtigste “World Saving Machine” dat de wereld ooit heeft voortgebracht. De groep bestaat uit 1400 verstandige werknemers die een kapitaal van ruwweg $ 40.000.000.000 ter beschikking hebben. Ze spenderen hun energie volgens de volgende richtlijnen:

Hieronder zie je wat Bill Gates over de klimaatuitdagingen te zeggen heeft.

De hoeveelheid aan CO2-uitstoot in de wereld is een product van 4 factoren. Om de CO2-uitstoot op nul te brengen moet minstens één van deze factoren gelijk zijn aan nul.

equation

P staat voor population. Momenteel staat de teller op 7 miljard. 9 miljard wordt verwacht tegen 2050. Geen kans en hoop dat dit ooit tot 0 zakt.

staat voor services en omvat alles wat de mens nodig heeft om comfortabel te leven: eten, drinken, huizen, verwarming, auto’s … De hoeveelheid hiervan zou in de ontwikkelingslanden nog omhoog moeten. factor S levert dus ook geen hoop om de CO2-uitstoot tot 0 te doen dalen.

staat voor de energie die nodig is per service. Gelukkig ging dit de laatste decennia al omlaag door efficiëntere productiemethoden. Elektrische wagens, led-verlichting … maken dat we onze energie efficiënter kunnen gebruiken. Efficiënter wel, maar ook E zal nooit tot 0 zakken.

De enige hoop om het klimaat te redden ligt bij factor C: de hoeveelheid CO2 die nodig is om de energie (E) te produceren. Hoewel er al enorme investeringen gemaakt werden in duurzame energie zoals energie uit zon en wind, beslaat deze nog steeds minder dan 5% van de totale energieproductie ter wereld. Wat de wereld nodig heeft is een soort van mirakel in de innovatie van de energiesector.

“A cheap, clean source of energy would change everything.” – Bill Gates

Stel je voor.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s