Passief indexbeleggen – investeren voor dummies

Bijna niemand die ik tegenkom, kent echt genoeg van de beurs om er rijk van te worden. Toch weten we allemaal dat ons spaarboekje geen rosse cent meer opbrengt. Het enige alternatief dat we tegenwoordig nog horen is ‘zoveel mogelijk geld uitgeven’…
Euh … ?

Investeren in aandelen vraagt veel kennis van de markt, het bedrijf in kwestie, de vooruitzichten… Maar als je niet kan kiezen tussen alle opties, dan kies je ze toch gewoon allemaal? Een passief inkomen opbouwen gebeurt tegenwoordig alsmaar vaker met indexfondsen of “Exchange Traded Funds” (ETF’s). Indexfondsen zijn ideaal voor zij die geen tijd of kennis hebben om bedrijven degelijk op te volgen. Zoals bijna iedereen van ons dus…

De meeste van deze fondsen volgen zo veel verschillende bedrijven, dat ze meer een markt nabootsen dan een individuele speler. En daar zit de kunst: een bedrijf kent een levensloop, met begin en einde. De economie van een land of een continent blijft en zal op de lange termijn altijd groter worden. Hoe groter je indexfonds, hoe minder effect een slecht presterend bedrijf heeft op je resultaten. Ideaal voor lange termijnsparen. Een indexfonds met 500 bedrijven is daarbij een mooie richtwaarde als minimum. Dit zorgt voor saaie resultaten op korte termijn, maar prachtige resultaten op lange termijn.

“Maar Guust? Hoe weet je nu zeker dat zo’n indexfonds winst zal maken?”
Omdat in de lange termijn, de economie vooruit gaat. Dat komt door hard werkende arbeiders die met alsmaar meer zijn. Door vlijtige professoren en ICT’ers die inzetten op vernieuwing en technologie zodat wij alsmaar productiever worden in elk veld. En ooit zal dat stoppen. Maar gezien wij nog altijd 45 minuten nodig hebben om in giftige wagens van Antwerpen tot in Brussel te geraken en mijn Colruyt nog altijd op een computersysteem werkt dat grellig veel op MS Dos lijkt, weet ik dat dit nog wel even zal duren.

De totale return is sinds de moderne handel gemiddeld op een groffe 10% per jaar beland. Na rekening houden met inflatie schiet daarvan nog 7% over. En door kapitalisatie van deze winst en het sneeuwbaleffect dat daarop volgt, is dat best een mooi vooruitzicht.

Welk fonds je nu moet kiezen, hangt natuurlijk van veel factoren af. Hieronder al een aantal eerste tips om je op weg te helpen. Kijk zeker na waarin de fondsen precies investeren (landen, sectoren, grafieken en percentages).

De beheerkosten van zo’n fonds wegen zwaar door op het rendement van het beleggingsfonds. Winst is volatiel en onvoorspelbaar, maar de kost van je fonds is klaar en duidelijk. De kosten van je indexfonds eten je winst op. Lage kosten zoeken is dus een beetje het spel van de passieve indexbelegger.

Vergeet onder hetzelfde motto ook de transactiekosten van je bank voor het verhandelen in effecten niet: http://www.bancompare.be/beleggen/ . Beleg meteen voor het maximumbedrag waar de transactiekost van je bank voor geldt. Des te meer aandelen waarover je die kost kan verdelen, des te goedkoper elk aandeel wordt. Noem me gierig, maar elk centje telt…

De fondsen hieronder zijn gekozen op hun “Lopende Kosten Factor” (LKF). Het is eigenlijk het percentage van je geïnvesteerd bedrag dat elk jaar verdwijnt als kost. Deze kost wordt gewoon afgetrokken van je winst, maar bedraagt niet al de kosten voor het bezitten van een fonds.

Wereldwijde aandelenmarkt – Ontwikkelde landen
Vanguard FTSE Developed World ETF (VEVE ) LKF: 0,18%
iShares Core MSCI World ETF (SWDA) LKF: 0,20%

Wereldwijde aandelenmarkt – Ontwikkelde en ontwikkelingslanden samen
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) LKF: 0,25%

Wereldwijde aandelenmarkt – Ontwikkelingslanden
Amundi MSCI Emerging Markets ETF (AUEM) LKF: 0,20%
Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VFEM) LKF: 0,25%
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI ETF (EMIM) LKF: 0,25%

Internationale overheidsobligaties
Blackrock Overseas Government Bond Tracker D (GB00B849C803) LKF: 0,17%
iShares Global Government Bond ETF (IGLO) LKF: 0,2%
iShares Euro Government Bond 15-30y UCITS ETF (IBGL) LKF: 0,2%

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s