Rijk worden gebeurt in drie stappen

Toen ik eindelijk de vrijheid had om m’n eigen geld te verdienen en zelf te kiezen hoe dat geld werd uitgegeven, lag de wereld nog aan mijn voeten. Het geld zou binnenstromen en die spaarrekening vet gespijsd. Ondertussen zijn we heel wat harde werkjaren later. Buiten wat spaargeld en een hypothecaire lening waaraan ik nog lang gekluisterd zit, heb ik eigenlijk niks.

Ik ken nochtans de drie stappen om rijk te worden:

  1. Geld verdienen
  2. Minder geld uitgeven dan je verdient
  3. De rest investeren

Hopelijk ben je super goed in dat eerste (kampioen!). Hoe beter je bent in geld verdienen, hoe makkelijker nummer twee wordt. Maar punt één is veel minder belangrijk dan je eigenlijk denkt. Om veel geld te hebben moet je het nu eenmaal gewoon bijhouden…

Wanneer we opslag krijgen hebben we altijd de onbedwingbare hersenshmitsel om te beginnen nadenken over de dingen waaraan we dat extra geld kunnen uitgeven. Luxegoederen, verre reizen, fancy restaurantbezoekjes…  Waarom je daar meteen aan denkt is best logisch: er worden in België elk jaar miljarden euro’s uitgegeven aan marketing. Een kunst die als doel heeft ons te doen kopen. En potverdorie ze zijn er goed in.

Wat als je nu toch wat van je loon kan sparen? Niet inboeten in levenskwaliteit, maar gewoon bewuster omgaan met uitgaven. We sparen weinig omdat we horen dat een spaarrekening niets opbrengt. “Rekening houdend met inflatie is het dan best dat we zoveel mogelijk vandaag uitgeven, in plaats van uit te stellen tot morgen wanneer alles duurder is.”

Correct.

Alleen gaat dat op voor kosten die je sowieso moet maken. Anders gooi je gewoon geld weg. Da’s nog een stuk minder voordelig dan geld laten ontwaarden.

Je spaargeld kan ook renderen door het te investeren. “Maar investeren is risicovol. Daarvoor moet je elke dag het financiële nieuws bijhouden om goede keuzes te maken. Die tijd heb ik niet.”

Hmm…

Investeren in individuele aandelen en obligaties vraagt super veel tijd. Maar er zijn genoeg manieren om gespreid te investeren met veel minder risico, zonder veel opzoekwerk. En dan heb ik het niet over het beleggingsfonds dat je bank je aanbiedt. De rakkers die deze fondsen beheren worden door hun dikke bazen in een wurggreep gehouden om zeker een positief rendement te halen. Ze krijgen helemaal geen ruimte om risico te nemen en dus goede winsten te maken. Tegelijkertijd wordt heel wat van de (wel behaalde) winst bijgehouden door de bank als commissie. Maar goed, da’s een ander verhaal. Ik spreek eerder over zaken als passief indexbeleggen.

“Een indexfonds (ook wel ‘tracker’ genoemd) is een beleggingsfonds dat ernaar streeft hetzelfde rendement en risico te behalen als een bepaalde beursindex in plaats van te proberen die te verslaan. De meeste indexfondsen doen dit door de index na te bootsen. Ze beleggen in dezelfde aandelen of obligaties als die in de index voorkomen, in dezelfde verhouding als waarin ze in de index zijn opgenomen. Zo heeft een indexfonds dezelfde samenstelling als de index en volgt de waardeontwikkeling van het indexfonds ook de waardeontwikkeling van de index.” (www.meersman.nl)

Je kan er dus vanuit gaan dat zo’n indexfonds een deel van de economie nabootst. Aangezien op lange termijn de economie al sinds het begin van de metingen groeit – en ook iedere regering baat heeft bij economische groei – weet je dat met indexbeleggen je op lange termijn veilig kan sparen en mét rendement.

Absoluut een aanrader om je in te verdiepen. Vanaf je vertrokken bent, is het geen dagelijkse bezigheid meer. Je geld rendeert en de motivatie om meer te investeren groeit elke week meer en meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s