Sparen is makkelijker dan je denkt

In de maand waarin ik dit bericht schrijf, verdien ik 1900 euro. Buiten een (zeer) licht gespijsde effectenrekening waar ik elke maand iets kan opzetten, spaar ik amper. Ik ben geen instagram-fashionista, ik heb al twee jaar dezelfde gsm, geen dure hobby’s en ga op vakantie met de rugzak…

…Waar is dan mijn geld naartoe?

Voor je kan beginnen met minder geld uitgeven, moet je eerst weten waar het naartoe gaat. Het monitoren van je inkomsten en uitgaven is niet alleen super effectief als je geld wil sparen, het is ook waanzinnig verslavend. Het lijkt een beetje op je eigen zaak runnen, maar dan echt.

Bomma hield vroeger in een schriftje zorgvuldig bij waar ze haar geld aan uitgaf. Vandaag hoef je enkel je homebank te openen en een Excel-sheet. Hoe je dit lay-out is minder belangrijk, daar zal je vanzelf later nog wel tijd insteken. Het is belangrijk dat je een 15-tal uitgavenposten bedenkt waaraan je die uitgaven kan koppelen. Je noteert de stortingen van je bankrekening en hangt ze aan de juiste categorie. Daartegenover staan 1, 2 of misschien zelfs 3 (lucky bastard) inkomensposten. Zo kan je tabelletjes en grafieken maken die een heel duidelijk overzicht geven van je cash flow. Ik ben een cijferfreak. Ik kan hier elke dag een uur mee bezig zijn. Maar ook met een kwartiertje per week is deze bezigheid super efficiënt.

Na twee jaar aan gegevens verzamelen heb ik al volgende grijzige wijsheid vergaard.

Inkopen in de supermarkt plannen is geen overbodige luxe. Een broodje kopen op het werk omdat ik geen brood in huis had, maakt mijn dag. Een keertje naar de frituur gaan of sushi bestellen omdat de ijskast leeg is, is super leuk. Tenzij het elke week gebeurt. Dan is het gewoon reteduur.
Besparing: € 40 per maand.

Kleren in massa-productie zijn goedkoop. De kwaliteit zoals ze zeggen ‘navenant’. Ik deed blijkbaar  € 250 op aan kleren (What?). Mijn kleerkast hing tegelijkertijd vol met alleen rommel. Uitpuilend, maar ik wist nooit wat aan te doen. Ik doe vandaag nog gemiddeld € 150 per maand op aan kleren. Ik koop wel super bewust. Mijn kleerkast is nog half zo vol, maar alles wat erin hangt is van goede kwaliteit en doe ik graag en vaak aan.
Besparing: € 100 per maand.

Je papiertjes voor de ziekenkas mag je niet vergeten binnen doen…
Besparing: ik durf het niet toegeven…

Energiezuinig omgaan met licht, water, gas en elektriciteit is niet alleen goed voor de moraal. Ik heb sinds ik mijn uitgaven bijhoud radiatorfolie opgehangen, spaarlampjes ingedraaid, de brievenbus geïsoleerd en de thermostaat een graad lager gezet. Ik douche onbewust korter en kijk sneller na of overal het licht wel uit is. De verandering in rekeningen is best euh … motiverend.
Besparing: € 25 per maand.

Mijn auto is een vorm van luxe. Eén waarvan ik nog eventjes het comfort niet wil afgeven, maar ik ben er geen slaaf meer van. Ik ben super tevreden met mijn 8-jaar oude Corsa. Mijn vrienden rijden luxueuzer, maar de kost ervan is het mij niet waard. Ik gebruik zoveel mogelijk de fiets. Mijn auto gebruik ik voor de échte lange afstanden. De kilometers die ik spaar kosten mij geen benzine. Maar ook de slijtage van de auto vertraagt, de kilometerteller en de onderhoudskosten blijven laag.
Besparing: € 25 per maand.

Sociale activiteiten hoeven niet altijd in een restaurant of in de cinema te zijn. Thuis koken voor vrienden, op fietstocht trekken,  een buurtfeest of evenement. Het is allemaal even leuk en kost er maar een fractie van. Als je bovendien dan toch op restaurant gaat, dan is het feestgehalte en de verwondering des te hoger.
Besparing: ongeveer  € 50 per maand.

Sinds ik deze principes doorvoer, heb ik in één jaar € 3 180 gespaard. En dan heb ik echt absoluut nog niets moeten inboeten aan levenskwaliteit. Op 20 jaar tijd is dat € 63 600!
Kan je dat goed beleggen, dan wordt dat € 120 393 (aan 4% reëel, cumulatief per jaar). Voor mij! Alleen! En ik leef er niet slechter door, hoor. In tegendeel.

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s